Sticajem historijskih okolnosti, u toku Drugog svjetskog rata, na području Bosne i Hercegovine odigrali su se mnogi krupni događaj koji su utjecali na tok rata. Jedan dio tih događaja odnosi se na poznatu operaciju Weiss (kako je ona glasila u njemačkim dokumentima) ili Četvrtu neprijateljsku ofanzivu odnosno Bitku na Neretvi kako se vrlo često nazivala u jugoslavenskoj historiografiji.

Navedena operacija, odnosno strateški plan o zajedničkom napadu Sila osovine započet početkom 1943.godine na široku teritoriju tzv. Bihaćke republike, kao i neuspjeh iste, u poslijeratnoj Jugoslaviji imao je važno mjesto u izgradnji memorijalne kulture i tradicije. Operacija je vođena u februaru i martu 1943.godine i tokom te operacije partizani su uspjeli spasiti blizu 4.000 ranjenika, uprkos združenom napadu Sila Osovine.

Od početka sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća na republičkoj razini započete su aktivnosti čiji je cilj bio da se Bitka na Neretvi dostojanstveno i cjelovito obilježi postavljanjem spomen – obilježja. Kao centralno spomen – obilježje Bitke na Neretvi 1978. godine svečano je otvoren memorijalni kompleks u Jablanici u čijem sastavu se nalazi i muzej te Spomenik na Makljenu u Prozoru, autora Boška Kućanskog.

Kao muzej koji je imao opštejugoslavenski značaj, tokom trajanja socijalističke Jugoslavije Muzej je bio izuzetno dobro posjećen. Djelovao je kao depadans Muzeja revolucije Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Sarajevu. Razvijena pedagoška služba sa raznovrsnim oblicima rada (vođenja kroz izložbe, časovi historije, filmske projekcije, razgovori sa učesnicima rata, takmičenja u poznavanju tematike Narodnooslobodilačkog rata i drugo) privlačila je i do 300.000 posjetilaca godišnje. Pored stalne postavke,  Muzej je organizovao i privremene izložbe. U muzeju su izlagali i poznati jugoslavenski slikari poput Ismeta Mujezinovića i Božidara Jakeca.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini 1992- 1995.godina, muzej je prestao sa osnovnom djelatnošću.  Muzejske zbirke su u ovom periodu osiromašene, knjižni fond biblioteke znatno je stradao a sama zgrada je doživjela devastaciju. Općinsko vijeće Općine Jablanica je 1997. godine donijelo Odluku o preuzimanju prava i obaveza osnivača od bivšeg Muzeja revolucije BiH i Muzej proglasilo Javnom ustanovom. Od tada počinje postepena revitalizacija Muzeja. Danas, ovaj muzej godišnje posjeti između dvanaest i petnaest hiljada posjetilaca. Pored stalne postavke „Bitka na Neretvi“ u Muzeju se nalazi i etnografska izložba jablaničkog kraja, a organizuju se i privremene i gostujuće izložbe.