KONTAKT INFORMACIJE:

Muzej "Bitka za
ranjenike na Neretvi"

ADRESA:
Ulica Bitka za ranjenike bb
88420 Jablanica

Telefon/Fax:
00387 36 752-705

Mobitel:
00387 61 175-317

Bitka za ranjenike na Neretvi

Bitka za ranjenike na Neretvi bila je bitka za spas preko 4.000 ranjenika koju su vodile i dobile partizanske jedinice protiv udruženih njemačkih, italijanskih, ustaških i četničkih snaga u februaru i martu 1943. godine.

Partizanske jedinice, ranjenici, narod u zbjegu, našle su se krajem februaru 1943. godine u potpunom okruženju u dolini rijeke Neretve i prozorske kotline.

Komadant partizanskih snaga Josip Broz Tito je, u tim teškim trenucima po partizane i ranjenike, naredio rušenje mostova. Srušena su četiri mosta na rijeci Neretvi i jedan na rijeci Rami. Njemački komadanti su tada bili ubijeđeni da partizani i ranjenici neće krenuti na istok preko rijeke Neretve, već na sjever, u dolinu rijeke Vrbas. Iz tog razloga, naredili su koncentraciju svojih snaga u dolini rijeke Vrbas. Međutim, proboj iz obruča partizani nisu izveli u tom pravcu, kako su očekivali njemački komadanti nego je izveden preko rijeke Neretve u Jablanici.

Proboj preko Neretve u mnogo čemu je jedinstvena pojava u istoriji ratovanja, jer je razbijeno jako okruženje unutarnjom snagom opkoljene vojske, izmučene borbama i bez pomoći iz vana.

Originalnom varkom je zavaran i nadmudren tako iskusan protivnik. Po humanosti, da se istraje, i Titovoj strateškoj zamisli, ova bitka je ušla u sve vojne udžbenike svijeta.

 

RADNO VRIJEME MUZEJA:

APRIL-OKTOBAR

8,00-16,00 sati
(od ponedeljka do petka)

9,00-16,00 sati
(subotom i nedeljom)
..........................................

NOVEMBAR-MART

7,00-15,00 sati
( od ponedeljka do petka)

Od novembra do marta Muzej je subotom i nedeljom zatvoren.
...................................................

Sve najavljene posjete bit će primljene i poslije isteka radnog vremena.